Ayala

Ayala

Champagne AYALA is één van de oudste champagne huizen, gevestigd in Aÿ, in het hart van de Grand Crus.

Opgericht meer dan 150 jaar geleden, is dit nog steeds een onafhankelijk en familiaal huis.

Ayala produceert wijnen van hoge kwaliteit, gewaardeerd over heel de wereld voor hun frisheid en élégantie.

Een geschiedenis

Oprichter van het huis in 1860, Edmond van Ayala komt uit een familie die altijd al de smaak heeft ontwikkeld om ver te gaan.

Zijn voorouders hebben hem de smaak voor het avontuur mee gegeven die hem ertoe bracht heeft zich te vestigen in Aÿ om de stiel van wijn bouwen te leren.

Vanaf zijn oprichting werd Champagne AYALA al snel een essentiële référentie in Frankrijk en in het buitenland.

Het jonge huis dankt zijn uitbreiding met name aan Fernand de Ayala, de jongere broer van Edmond, die zich in 1863 in Londen vestigde en de Britse aristocratie introduceerde in de unieke smaak van de wijnen van het huis, met name dankzij het jaartal uit 1865, zeer laag gedoseert voor deze tijd.

In dezelfde periode maakte Champagne AYALA ook deel uit van de kleine kring van oprichters van het Syndicat des Grandes Marques in 1882 en nam deel aan de oprichting van de Benevolent Trust in Londen in 1886.

De jaren 1920 waren een gouden eeuw voor het huis, dat op dat moment meer dan een miljoen flessen per jaar produceerde, waardoor het één van de toonaangevende huizen van die tijd was.

Ze levert aan de koninklijke hoven van Engeland en Spanje en heeft meer dan honderd werknemers in dienst, in de wijngaard en in de kelder.

De pracht van deze periode wordt ook weerspiegeld in de rijke iconografie die het huis inspireert: de vele reclameaffiches en -tekeningen van kunstenaars in de mode zijn op dat moment de beste getuigen.

Champagne AYALA heeft altijd behoord tot onafhankelijke familiale structuren op menselijke schaal.

Na de Tweede Wereldoorlog kende het Huis een rustige periode in zijn geschiedenis, waarbij de leiders vervolgens belangrijke rollen in de interprofessionele Champagne vervulden.

In 2005 kocht de familie Bollinger het prachtige domein, met de bedoeling het zijn adellijke status terug te geven: een periode van vernieuwing begon voor Champagne AYALA, met een volledige revisie van de productietools en de komst van nieuwe teams.

Het Huis heeft momenteel ongeveer vijftien mensen in dienst, met behoud van de familiegeest van zijn oorsprong.

Een plaats

Gelegen in Aÿ, in het hart van de meest prestigieuze wijngaarden, heeft Champagne AYALA een zeldzaam architecturaal erfgoed, een unieke plek voor de rigoureuze uitdrukking van zijn knowhow.


Alle stadia van het maken van champagne worden permanent uitgevoerd: van vinificatie tot de verzending van flessen, via veroudering, aankleden en verpakken. De 2 kilometer kelders bevatten bijna 2,5 miljoen flessen, die langzaam verouderen in eeuwenoude gewelven, uitgegraven uit de krijtachtige heuvels van Aÿ. 

De prachtige en majestueuze gebouwen van vandaag zijn niet de originele. Volledig vernietigd tijdens de opstand van de wijnbouwers in 1911, was het huis in staat om te profiteren van de verzekering van de eigenaar, van plan om uit de as herboren te worden. 

De productielocatie en kantoren van het Huis werden vervolgens opnieuw ontworpen in 1913 door de beroemde architect Demay en gereconstrueerd in een Art Deco-stijl, die vandaag nog steeds de persoonlijkheid van Champagne AYALA definieert.

Een Stijl

Een pionier in de introductie van een drogere stijl uit de tweede helft van de 19e eeuw, Champagne AYALA wordt nog steeds wereldwijd erkend voor zijn frisse en elegante champagnes.

Champagne AYALA produceert champagnes die worden gewaardeerd om hun precisie, hun delicatesse, hun luchtige kant en hun stijl op basis van frisheid en elegantie. Evenwichtige melanges die Chardonnay hoog in het vaandel dragen, champagnebereiding alleen uitgevoerd in kleine roestvrijstalen vaten en lage doseringen: alle elementen die de unieke persoonlijkheid van de emblematische cuvées van het huis bepalen.

Caroline Latrive, geboren in 1975 in Reims, heeft er al haar opleidingen en studies gevolgt tot het behalen van het Nationaal Diploma in Oenologie in 1999, daarna de Master Oenologie in Champagne Wijnen in 2005. Deze pure Champanoise komt in 2006 bij Champagne AYALA en verwerft alle knowhow van het Huis voordat ze in 2011 keldermeester wordt .

Meer artikels

Ayala - Artikel - Wijnen Pêtre

Een bedrijf met een rijke historiek

Oprichter Henri Pêtre, zoon van een brouwersfamilie , start zijn professionele...
Ayala - Artikel - Wijnen Pêtre

Château de Set

Onder het motto klein maar fijn!   De grootte van de wijngaard zegt niet...
grapes

A glass of wine won't give you all answers
but it will help you forget some questions

Schrijf je in op onze nieuwsbrief